Zeth Moberg - Is Aikido a Martial Art?click here
Zeth Moberg - Is Aikido a Martial Art?click here
Zeth Moberg: Den Pastellblå Hunden, Etik, förändring & personlig utveckling, PriusPress, 2000, ISBN 91-631-0320-6.
Du köper Den Pastellblå Hunden genom internetbokhandeln, tex Adlibris
Bibliotekstjänsts recension av Den Pastellblå Hunden: ....För att inte betrakta organisationer som maskiner, utan som organismer i en ständigt föränderlig värld krävs inuitivt ledarskap. Författaren, journalist, ledarutvecklare och aikidotränare, visar på samurajkodexen som en inspirerande förebild. Efter inledningen förvandlas framställningen till en lättläst, spännande berättelse om en managers lärjungeskap hos en aikidomästare. Ständigt försätts lärjungen i överraskande situationer som måste bemästras. Ofta tematiseras allmänmänskliga, existentiella frågeställningar snarare är organisationsteori och ledarskap. Efterhand bildar episoderna som radas upp en handledning i livskonst. Vikten av ödmjukhet, att ge upp sin självupptagenhet, se till det stora hela och följa istället för att motarbetea moståndarens energier framhålls. Boken ger tankeväckande inblickar i aikidons livsfilosofi. - Helga Härle, Bibliotekstjänst (LH).
Mats Alexandersson: AIKIDO - På Svenska, Grunder. För dig som är i början av din aikidoträning. Boken presenterar grundtekniker, historik, ordlista, mm.
Du kan köpa den tryckta boken eller ladda ner den gratis här.
Mats Alexandersson, 4 dan, Stockholms Aikidoklubb, har skrivit en grundbok i aikido på svenska på totalt 97 sidor i format 29*29 cm. Boken följer i sin layout mönstret från Saito senseis böcker från tidigt 70-tal. Dock skiljer den sig från förebilden genom att innehålla betydligt mer text och bakgrundsmaterial som kan vara nyttigt speciellt för nybörjaren.
Stefan Stenudd: Aikido, den fredliga kampkonsten, arriba, 1998, ISBN 91-7894-018-4
Stefan Stenudd, 6 dan, ger sin syn på aikido och berättar svensk aikidohistoria på 240 sidor i format 16*23 cm (hårda pärmar). De 150 första sidorna är ett inconsistent försök att förklara aikido som man gott kan hoppa över, men sidan 84 är bra. Det är bokens sista 90 sidor som är värdefulla och det räcker gott. Dels de korta essäbetonade redogörelserna för Sokaku Takeda och Onisaburo Deguchi och deras inflytande på Morihei Ueshiba, samt framför allt redogörelsen för den korta svenska aikidohistorien och turerna inom den. Appendix med en svensk "vem är vem" inom aikidon samt en ordlista kan vara av nytta.
Zeth Moberg: Ullos Cirkel, ISBN 9789163901485.
Bibliotekstjänsts recension av Ullos Cirkel: Ullo kan varken gråta eller skratta och det bekymrar hans föräldrar mycket. Han får träffa en professor som är specialist på skratt ochn gråt och tillsammans ger de sig ut ni världen för att lösa Ullos problem. De möter clownen Jack, rikemannen Bill, fängelsekunden Sokrates, ett spöke och kampkonstmästarinnan Kami. I mötet med Ullo har de alla något att lära varandra. Tillsammans utgör de Ullos Cirkel och har som gemensamt mål att förbättra världen, allt ur barns perspektiv. Existentiella frågor och filosofiska resonemang om rädsla, rikedom, makt, vänskap, känslor m.m. genomsyrar boken på ett intressant och inlevelsefullt sätt i fantasyform. Författaren Zeth Moberg har tidigare gett ut en vuxenbok om bl.a. ledarutveckling och etik och har också varit budolärare. I boken om Ullo använder författaren ett ganska vuxet uttryckssätt, vilket gör att en passar bäst för högläsning. En annan anledning till att den är en utmärkt högläsningsbok för barn i låg- mellanstadieåldern är att innehållet och frågorna som tas upp är viktiga att samtala om och där behövs en vuxen som leder samtalet. De flesta uppslag innehåller små fina färgillustrationer, av Jacqueline Schreier, infällda i texten som trevligt uttrycker textinnehållet. Ullos Cirkel är en bok som fängslar och fascinerar, både på ytan och på djupet. Helhetsbetyg: 4. – Inger Lindberg..
Jan Bratt, Pia Moberg: Aikido, 6 kyu, Riai Aikido Dojo, 2004
Pia Moberg, 4 dan och Jan Bratt, 4 dan, båda Riai Aikido Dojo har gett ut ett förträffligt litet kompendium som täcker nybörjarterminens aikidotekniker för 6 kyu. Fallteknik och grundtekniker avhandlas med tydliga bilder och förklarande text (svenska & engelska). Dessutom ingår en liten ordlista. En tillämpning som jag kan se, eftersom priset är lågt och papperskvaliten utmärkt, är att nybörjaren fattar pennan och själv ritar in kraftpilar rörelseriktningar, var tyngden ligger, tränarens kommentarer och anvisningar, osv, och på så sätt utvidgar och kompletterar kompendiet. Vi ser fram emot nästa utgåva! Häftet är på 21 sidor i format 17*24 cm och kostar 50 kr + porto. För info 031-243390, maila Riai